Trendi levesek bográcsban!

2023.02.11

A bográcsozás az egy olyan közösségi élménnyé avanzsált, mint a múlt században a délutáni teázások. Bográcsozásnál nem a kész étel van az első helyen, hanem inkább a főzés folyamata, inkább az, hogy a főzés közben egy jóhangulatú társaság összejön és közben jólérzik magukat, iszogatnak. A társasági élet teszi fel a bográcsozásra a pontot!

Egyre többen esznek levest a környezetemben is, hogy miért? Na ezt kérdeztem és nagyon egyszerű és logikus válaszok jöttek. Többnyire az volt a válasz, hogy: finom és laktató. Mikor egy picit többet beszéltünk arról, hogy a bográcsban a legfinomabb, na és persze milyen jó íze van a levesnek ha bográcsban fő, akkor már jöttek olyan válaszok is, hogy jó a leves, mert pótolja a sót, tele van rostokkal, na és persze a folyadék mindenkinek kell. 

Röviden tényleg ennyi, de ez éppen elég, ezért kell minél több levest enni. Ha belegondolunk benne van minden, vagy benne lehet minden, ami a napi bevitelhez szükséges lehet, zöldségek, húsok, tészta félék és a folyadék. Olyan lehet manapság a leves, mint ha teáznánk, vagy kávéznánk. 

Röviden tényleg ennyi, de ez éppen elég, ezért kell minél több levest enni. Ha belegondolunk benne van minden, vagy benne lehet minden, ami a napi bevitelhez szükséges lehet, zöldségek, húsok, tészta félék és a folyadék. Olyan lehet manapság a leves, mint ha teáznánk, vagy kávéznánk. 

Azt gondolom, az a lényeg, minél többször együnk leveseket, mert nagyon sok zöldséget és akár gyümölcsöt is tartalmaz annál nagyobb lesz a rost, vitamin és ásványanyag tartalma.

Ez nekünk nagyon jó!

Még annyit, hogy adott országok kultúráit tekintve nagyon érdekes ízvilág szerinti különbséget veszünk észre. A francia konyhában a homár, francia hagyma, fokhagyma és kagylólevesek a népszerűek, de a német konyhában a sajt, hagyma és sörlevesek. Az olasz konyha alapjait a minesztrone, spenót, zöldségkrém, erőlevesek adják a mindennapi leves fogyasztást, míg az angol konyhában a marhahúsleves, mondják úgy is, hogy marhahús tea (beef tea) és a gesztenyelevesek, de a spanyol konyhában a hideg leves a gazpacho, a meleg leves a cocido és ezeknek több száz változata létezik. 

A bátrabbak ezekből a különlegesebb leveseket is elkészíthetik bográcsban!


Korábbi cikkeink: