Bográcsozási tippek Ősszel

2022.10.16

Kezdők figyelem! Így is kezdhetném, mert ebből a cikkből elsősorban a kezdők szerezhetnek új ismereteket a bográcsozásról, de a gyakorlottak is hasznukat vehetik ezekből a tanácsokból. 

Kertes, vagy társasházból nem hiányozhat a bográcsozó és a bogrács, ezek hiányában elképzelhetetlenek a baráti, családi összejövetelek. 

A bogrács fémből készült főzőedény melyben minden olyan ételt elkészíthetünk amit a konyhában fazékban készítünk. A bográcsoknak több típusa van a legelterjedtebb a pörkölt főző bogrács aminek a szája kifele hajlik, vagy a léfőző bogrács aminek a szája befelé hajlik. A fontos különbség a két forma között az az, hogy a kifelé hajló bográcsban kisebb hőfokon főzünk, mivel a meleg azonnal elpárolog, a befelé szűkülő bográcsban kevésbé párolog a folyadék és nagyobb hőfokon főzünk benne.

Az öntöttvas bográcsoknak kitűnő a hőtartó képességük, használat előtt ki kell égetni és a bográcsozás után azonnal el kell mosni, majd lezsírozni, mert hamar rozsdásodnak. A rézből készült bográcsoknak szintén nagyon jó a hőtartó képességük, de ecetes, savas ételeket ne készítsünk benne. A rozsdamentes, zománcozott bográcsokat könnyű tisztántartani, minden étel elkészíthető bennük, de a zománc sérülékeny nagyon. Ezek a bográcsok a legolcsóbbak. 

Az ideális bográcsozó a MOZAIK Totem!

Miért is?

Azért mert a nyitott bográcsozót szélvédett helyen kell leraknod, de a Totemet bárhol lerakhatod, mivel a tűztere szélvédett, zárt. 

A lángnak nem szabad a bográcshoz érni, sőt a tűznek nem szabad szélesebbnek lennie mint maga a bogrács, a Totemnél ezek a jellemzők teljesülnek, tervezésnél figyeltünk ezekre. 


A bográcsállványt mindig stabilan helyezzük el, természetesen a Totem tervezésénél erre is figyeltünk, a súlypontja a lehető legközelebb van a földhöz. 


A tüzelést jól kell ütemezni, hisz a bográcsozásnál az egy lánggal kell gazdálkodjunk, a Totem hatékonysága 90-95%-os, szinte a teljes hő a bográcsra irányul. Kevés fával nagyon sokat tudunk főzni.

Kezdő vagy? 

Érdemes olyan bográcsost választanod elsőnek, amelyben az összetevők egyszerre főnek meg. 

Pár apró tipp a bográcsozáshoz:

Olajat ne használj, inkább zsírral bográcsozz.

A forró zsírba szórd bele a hagymát, majd sózd meg egy kicsit, és így nem fog leragadni, majd leégni.

A kockára vágott húsokat folyamatosan kavarjuk, amikor a hagymára dobjuk, mert gyorsabban fog kérgesedni. 

A piros porpaprikát a vége előtt kb 15-30 perccel szórjuk rá, így nem fog megégni.

A készre sózást szintén a vége előtt tegyük, mert ha hamarabb sózunk, lassabban fő az étel. 

Bográcsozz minél többet, a Totemmel egyszerűbbé tudod tenni a bográcsozást! 


Kiváncsi vagy a korábbi bejegyzéseinkre? itt vannak olvass tovább: