A Paprika

2021.02.16

Paprika, édes, csípős, finom...

A magyar konyha elengedhetetlen fűszere a papirka. Ez a fűszernövény Közép- és Dél-Amerika trópusi tájain őshonos, Amerikából került be Európába, gyorsan közkedvelt lett nálunk is.

Nagyon korán felfedezték a tudósok, hogy a paprika hatóanyaga a kapszaicin, mely csökkenti a zsírszövetek mennyiségét és a vérzsírszintet a szervezetünkben. Ez az összetevő található a sebfertőtlenítőkben is, amikor fertőtlenítjük magunkon a sebeket, akkor érezzük azt a csípő érzést, ez a kapszaicin hatása. Ez az összetevő több belső fájdalmat is megszüntet például a fogfájást, vagy akár a fejfájást is. 

A paprikának vérbőség-, keringési és anyagcsere- fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztitó hatása is van. Ezért használják nagy kedvel a sportolók és a fogyizni vágyók is.


Késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását. Aki sok paprikát eszik, azok sokkal egészségesebbek, és szívósabbak az átlagembernél. Hatóanyagai felmelegítik a vért, csökkentik a fáradságot, kimerültséget, és mivel javítják a keringést ezáltal emelik a vérnyomást is.